
کیوت یک فریمورک چند سکویی است که از سال 1990 میلادی توسط Haavard [Nord] and Eirik [Chambe-Eng] توسعه یافتهاست.
- معرفی
- نسخهها
- پلتفرمها
- کاربردها
- منابع یادگیری
- موقعیت شغلی
معرفی
کیوت یک فریمورک برای توسعه برنامههای مختلف است که پشتیبانی از زبانهای برنامهنویسی مختلفی از جمله سی پلاس پلاس، پایتون، گوگل گو و ... را دارد و توانایی خروجی گرفتن بر روی اکثر پلتفرمها از جمله دسکتاپ، موبایل، تعبیه شده(embedded) و ... را دارد.
کیوت شامل ماژولهایی است که برای کارکردهای مختلفی توسعه داده شده است که از جمله این کارکردها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- طراحی رابط کاربری دو و سه بعدی
- برنامهنویسی گرافیک دو و سه بعدی
- مدیا
- شبکه
- پایگاه داده
- مالتی تردینگ
- گیمپد
- ارتباط با سخت افزار
- استفاده از پروتکلهای ارتباطی مانند Bluetooth،NFC و ...
- کار با تصویر
- کار با نقشه و موقعیت جغرافیایی
- پرداخت درون برنامهای
- مجسم سازی داده
- کار با نمودار
کیوت زیرساخت خوبی برای کارکردن با این ماژولها توسعه داده است و این اصلی ترین دلیل استفاده روز افزون از کیوت است.
نسخهها
کیوت شامل نسخه های متفاوتی است که به مرور زمان منتشر میشوند اما از اصلی ترین نسخههای زنده کیوت میتوان به نسخه 5 و نسخه 6 اشاره کرد.
نسخه 5 کیوت از سالها پیش در حال توسعه است و مورد استفاده افراد زیادی قرار گرفته است و پایداری بیشتری نسبت به نسخه 6 را داراست چون نسخه 6 تازه در دست توسعه قرار گرفته است و هنوز مشکلات بسیاری دارد و زمانی برای پخته شدن نیاز دارد.
پلتفرمها
کیوت قابلیت پشتیبانی از اکثر پلتفرمهای موجود را دارد که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- لینوکس
- openSUSE
- SUSE Linux Enterprise Server
- Red Hat Enterprise
- Ubuntu
- Generic Linux
- مک
- ویندوز
- ای او اس
- اندروید
- سیستم عامل تلوزیون اپل
- سیستم عامل ساعت مچی اپل
- پلتفرم جهانی ویندوز (UWP)
- وب اسمبلی
- Chrome
- FireFox
- Safari
- Edge (Chrome)
- Android Browser
- سیستم عامل بوردهای تعبیه شده
برای اطلاعات کامل از پلتفرمهای مورد پشتیبانی کیوت میتوانید به لینک پلتفرمهای مورد پشتیبانی کیوت مراجعه کنید.
کاربردها
- پروژههای تجاری
- پروژههای صنعتی
- بوردهای تعبیه شده
- اینترنت اشیا
- برنامههای موبایل
- بازی
دلیل اصلی استفاده از کیوت به صورت گسترده و در انواع پروژههای مختلف این است که کیوت راهکار جامع و متمرکزی برای موضوعات پیش روی توسعه دهندگان ارائه داده است که از جمله این موضوعات میتوان به موضوعات زیر اشاره کرد
- رابط کاربری
- شبکه
- سیستم رویداد محور
- طراحی ماژولهای سه بعدی
- سیستم ارتباط با سخت افزار نسبتا قوی
- مالتی تردینگ
- مدیریت حافظه
- بهینه سازی
پروژههای تجاری
پروژههای تجاری زیادی از کیوت به عنوان فریمورک برنامهنویسی خود استفاده میکنند و دلیل اصلی استفاده از کیوت در پروژههای تجاری این است که اکثر این پروژهها با سی پلاس پلاس توسعه داده میشوند و با توجه به مزیتهای ذکر شده در بالا طبیعیست که از این فریمورک به عنوان فریمورک اصلی استفاده گنند همچنین جامعه کاربری گسترده و تاریخچه طولانی کیوت و پخته شدن چارچوب نیز کمک شایانی به استفاده روز افزون این فریمورک در پروژههای تجاری چه در داخل ایران و چه در خارج ایران کرد است.
پروژههای صنعتی
در پروژههای صنعتی با توجه به محدود بودن سختافزار بر روی بوردهای خاص و نیاز برای بهینه سازی سخت افزاری و نرمافزاری به دلیل پایین آوردن هزینه و همچنین نیاز به ارتباط با سختافزار، فریمورک کیوت یکی از بهترین گزینههاست که سالاهاست در پروژههای صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد.
بوردهای تعبیه شده
در بوردهای تعبیه شده به دلیل محدودیت منابع و اهممیت استفاده بهینه از منابع موجود و همچنین نیاز به طراحی شکیل کیوت یکی از بهترین انتخابهای ممکن است و شرکت پشتیبان کیوت نیز انرژی ویژهای برای این موضوع اختصاص داده است و حتی در زمان نیاز به طراحی و ساخت دستگاه تمام دستساز در کنار توسعه دهندگان قرار گرفته و بخش بخصوصی را به این موضوع اختصاص داده است.
اینترنت اشیا
کیوت به دلیل استفاده بهینه از منابع و همچنین امکان طراحی برای چند پلتفرم در حوزه اینترنت اشیا بسیار مورد توجه قرار گرفته است زیرا برای توسعه بهینه و شکیل در بخش کیوسکهای مدیریت منابع که در واقع بوردهای امبدد هستند و همچنین توسعه اپ موبایل برای استفاده مشتری از رابط کاربری برای مشاهده و مدیریت سیستم اینترنت اشیا و همچنین ماژول نتورک برای ارتباط هرچه سادهتر بخشهای مختلف کیوت همچنان بهترین گزینه است.
در واقع در صورتی که شما تیم توسعه کیوت خود را آموزش دهید میتوانید بخشهای زیادی از کار خود را توسط همین تیم به انجام برسانید.
برنامههای موبایل
هر روزه زبانها و فریمورکهای مختلفی برای توسعه اپ موبایل شکل میگیرند اما در این بین کیوت به چند دلیل یکی از اصلیترین بازیگران این حوزه باقی مانده است.
کیوت در کنار توسعه چند پلتفرمه به شما این امکان را میدهد که هسته اصلی برنامه خود را یکبار توسعه داده و با تغییرات جزئی در رابط کاربری و البته با همان تکنولوژیها اپ خود را برای تمامی پلتفرمها خروجی بگیرید یعنی هزینه توسعه اپ برای پلتفرمهای موبایل و دسکتاپ و امبدد نسبت به هزینه توسعه هرکدام به صورت جداگانه بسیار پایین تر بوده و کیفیت خروجی نیز تا حد قابل قبولی بالاست. به این دلیل کیوت در بخش موبایل هر روز بیش از پیش مورد توجه قرار میگیرد برای مثال در ایران شرکتهای خوبی برای توسعه برنامه موبایل با کیوت شکل گرفتند که از برنامههای شاخص آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اپلیکیشن مرکز تجاری ایران مال
- دانیستا
- فروشگاه جت اسگرام
- میکده
- Home-Doc
- نرمافزار مدیریت بیمارستان
- کار با API مخفی اینستاگرام
- اپلیکیشن آمار تلگرام
برنامههای توسعه داده شده با کیوت برای پلتفرم موبایل بسیار زیاد هستند و نام بردن همه آنها در حوصله این مقاله نمیگنجد، اما تقریبا در تمامی موضوعات برنامههایی برای پلتفرم موبایل با کیوت توسعه داده شده است که بسیاری از آنها به صورت متن باز برای جامعه توسعهدهندگان منتشر شده است.
منابع یادگیری
با توجه به تاریخچه بلند کیوت میتوان به منابع آموزشی بسیاری به صورت رایگان و تجاری دست پیدا کرد که به مهم ترین آنها اشاره خواهیم کرد.
منابع ویدئویی
برای دستیابی به منابع اموزش ویدئویی کیوت کافیست جستجویی در سایتهای انتشار ویدئو از جمله یوتیوب بزنید تا به آموزشهای رایگان دست پیدا کنید همچنین دوره آموزش Qt/QML نیز توسط بنده آماده شده که هم در سایت برای دانلود قرار گرفته و هم در پلتفرمهای اشتراک ویدئو از جمله آپارات و یوتیوب قرار گرفته است.
اما اگر به دنبال آموزش تجاری هستید میتوانید با جستجو در سایت Udemy به دورههای مناسبی از کیوت برسید که کیفیت آنها قابل آزمودن است و در صورتی که از کیفیت تدریس رضایت داشتید اقدام به خرید آن بکنید.
منابع آموزش متنی
در صورتی که به دنبال منابع آموزش متنی هستید میتوانید به لینکهای زیر نگاهی بیندازید
مستندات
مستندات کیوت بسیار تکمیل است و شامل توضیحات نام توابع و ورودیها و همچنین مثالهایی برای فهم بهتر مسئله است و میتوانید از لینک مستندات کیوت به آنها دسترسی پیدا کنید و یا مستندات آن را نصب کرده و به صورت آفلاین به آنها دسترسی داشته باشید
پروژههای متن باز
یکی از اصلی ترین منابع آموزش کیوت خواندن و مشارکت در پروژههای متن باز است.
با توجه به سابقه طولانی کیوت منابع بسیاری از سورسهای پروژههای انجام شده توسط کیوت موجود است برای مثال، مثالهای خود کیوت شامل بیش از 400 پروژه متن باز است که میتوانید آنها را به نصب کرده و به صورت آفلاین به آنها دسترسی پیدا کنید. همچنین برای دسترسی به سورس پروژههای دیگر میتوانید در سایتهای اشتراک گذاری سورس از جمله github و gitlab جستجو کنید و به آنها دسترسی پیدا کنید.
موقعیت شغلی
بسته به نوع کاری که مد نظر دارید میتوانید موقعیت شغلی خود برای کیوت را بیابید.
برای مثال اگر به دنبال استخدام در شرکت بین المللی هستید میتوانید با جستجو در بخش شغل سایت استکاورفلو شغل مورد نظر خود را پیدا کنید و در صورتی که به دنبال کار پروژهای و جهانی هستید میتوانید با مراجعه به سایتهایی مانند upwork،freelancer و ... پروژههای متناسب با توانایی خود بیابید و انجام دهید.
در صورتی که به دنبال کار استخدامی در ایران هستید شرکتهای زیادی به دنبال استخدام افراد ماهر در کیوت هستند که میتوانید با جستجو در سایتهایی مانند jobinja به آن شرکتها دسترسی پیدا کنید و حتی بسیاری از شرکتها به دنبال جذب کارآموز و آموزش آن برای انجام پروژههای بعدی خود هستند که فرصت خوبی برای افراد تازهکار در این حوزه را فراهم میکند.
در صورتی که به دنبال کار به صورت پروژهای هستید بهتر است در گروهها و کانالهای مرتبط با کیوت عضو شوید و تمایل خود برای انجام پروژههای کیوت را اعلام کنید تا پروژهها به سمت شما سرازیر شوند و در صورتی که به دنبال بستری برای دریافت پروژه هستید میتوانید از سایتهایی مانند پونیشا،کارلنسر،پارسکدرز،کاریتو و ... استفاده کنید البته قبل از استفاده از این گونه سایتها تمامی قوانین استفاده از این سایتها را بررسی نماید تا بعدا دچار مشکل نشوید.
منتظر نظرات شما عزیزان هستم